Ingredienser, 4 pers:
- 450 g frysta majskorn
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 krm rökt paprikapulver
- 1 tsk malen spiskummin
- 2 krm chilipulver
- 25 g smör, rumsvarmt
- 1 tsk salt
- Ca 6 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 msk limejuice
- en knippe koriander
Quesadillas:
- stora tortillabröd
- 3 dl riven ost, ekologisk
- 1-2 msk hackad färsk jalapeño (beroende på styrka), valfritt
- Olja
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg majsen på bakplåtspapper på en plåt med kanter och blanda med vitlök, paprika, spiskummin, chili, smör och salt. Rosta i ugnen ca 15 minuter tills majsen får fin färg. Rör om efter halva tiden.
Lägg majsen i en kastrull, tillsätt vatten och buljong och koka upp. Mixa soppan med stavmixer eller i blender. Späd ev. med mer vatten om soppan blir för tjock och värm upp. Smaka av med limejuice och ev. mer salt.
Quesadillas: Fördela riven ost (och jalapeño, valfritt) på ett av tortillabröden. Lägg det andra brödet ovanpå. Hetta upp oljan i en stor panna och lägg försiktigt i quesadillan. Stek ca 1-2 minut – vänd försiktigt när osten börjat smälta och undersidan har fått fin färg. Stek ca 1 min på andra sidan.
Dela quesadillan i åtta ”tårtbitar”. Häll upp majssoppan i skålar, toppa med koriander och servera med två bitar quesadilla per portion.
Inspiration: ICA/Buffé