Vietnamesisk glasnudelsallad med rostbiff

I går bjöds på middag med tunt skivad stek på fransyska och potatisgratäng. Det blev fint kött över och i sann återvinningsanda blev det idag asiatisk sallad med marinerade skivor av fransyska (kan lika gärna vara rostbiff). Väldigt gott och en bra kontrast till gårdagens tyngre middagsmat.

En riktigt bra bufférätt som kan förberedas, och utan rostbiffen blir det en finfin vegetarisk rätt  eller salladstillbehör till grillat.

Drick gärna en fruktig riesling eller sauvignon blanc till. Vi gillar Walnut Blocks Sauvignon blanc,  C.M.S. Sauvignon blanc och Stoneleigh riesling.

Viatnamesisk glasnudelsallad med marinerad rostbiff (4 pers.)

  • 300g tunnskivad, rosastekt rostbiff (eller fransyska)
  • 100g glasnudlar
  • 50g rostade jordnötter
  • 3 st salladslökar
  • 2 pak choi
  • 1 gurka
  • 2 morot
  • 3 msk tamarisoja
  • 1 msk neutral olja
  • Koriander, 1/2 kruka

Dressing: 

  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk lime, pressad
  • 0,5 kruka(or) koriander, hackad
  • 1 tsk honung
  • 2 msk fisksås
  • 1 st röd chilifrukt
  • 4 cm ingefära, riven
  • 1,5 st vitlöksklyfta(or)
  • 2 msk risvinäger
  • 1/2 tsk salt

Gör så här:

  1. Finhacka chili och riv ingefära. Rör ihop alla delar i dressingen och låt stå.
  2. Strimla rostbiffen. Lägg i bunke och vänd ner 1 msk av dressingen och 2 msk tamarisoja. Låt stå.
  3. Tillaga glasnudlar enligt anvisningar. Skär de färdiga och sköljda glasnudlarna i mindre delar (så klumpar de inte ihop).
  4. Skala morot. Skala och kärna ur gurkan. Skär tunna stänger av gurka och morot, (eller små tärningar).
  5. Blanda nudlar, gurka och morot i en bunke med 2 msk av dressingen. Låt stå.
  6. Innan servering: Stek pak choi i olja i medelhet panna ett par minuter tills de får lite färg. Stäng av plattan och vänd dem i 1 msk tamarisoja.
  7. Lägg upp morot/gurka/nudel-sallad på ett stort fat. Lägg på rostbiff och pak choi. Häll över resten av dressingen. Grovhacka jordnötter och koriander och strö över salladen.