Det blir en del burgare på grillen under semestern. En favorit hos barnen och tillgång till bra nötfärs från svärföräldrarnas gård. Det går dock att variera sig en aning även på tema hamburgare. En favorit i sommar blev en variant med kapris och picklad gurka/rödlök.
Den picklade gurkan och rödlöken kan göras dagen innan. Passar gott som tillbehör till många grillrätter (t.ex. sojamarinerat fläskkött) eller till köttbullar, om det skulle bli något över.
Till detta kan du t.ex. dricka en Chianti (Sangiovese) eller en bra Beaujolais från Fleurie alt. Moulin-à-Vent. Om du inte föredrar en öl med lite beska. Den här burgaren blir inte lika maffig som en med ost och bacon, där ett kraftigare vin med solmogna bär funkar bra (t.ex. Zinfandel eller amerikansk Cabernet).
Kaprisinfused hamburgare med picklad gurk- och rödlöksallad samt gurkmajonnäs (4 pers)
- 600 g nötfärs, rumstemperatur
- 2 msk vischyvatten
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk småkapris
- Salt och peppar
Picklad gurk- och rödlökssallad:
- 1 gurka
- 1 rödlök
- 1 knippe dill
- 1 dl ättiksprit
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
Gurkmajonnäs:
- 2 äggulor
- 1-2 tsk vinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 1,5-2 dl neutral olja
- Salt och peppar
- ½ dl bostongurka
Tillbehör:
- Ruccolasallad, späd (eller egenodlad småbladig sallad)
- Hamburgerbröd
Gör så här:
- Picklad gurk- och rödlökssallad: skiva gurka och rödlök tunt på mandolin (eller med osthyvel). Lägg grönsakerna i en glasburk eller skål. Koka upp ingredienserna till lagen och låt svalna, häll sedan över grönsakerna och låt stå minst 6 timmar i lagen (svalt men inte för kallt). Kan förvaras svalt i upp till en vecka.
- Gurkmajonnäs: blanda äggula, vinäger och senap. Droppa under vispning i oljan till önskad konsistens (inte för tjock). Blanda ned bostongurkan och smaka ev. av med salt.
- Sätt på grillen (grillkol), tar ca 20 min innan fin glöd. Förbered ett grillhalster genom att pensla lite olivolja.
- Blanda nötfärs med vischyvatten, kapris, pressade vitlöksklyftor, ordentligt med salt och peppar. Forma till fyra hamburgare.
- Grilla hamburgarna ca 3-4 min per sida tills de är rosa i mitten. Eller till den stekgrad du föredrar.