Fisk är gott. Och nyttigt, även om de här är panerade och stekta i smör. Inte blir det sämre med en av mina favoriter som sällskap: ljummen quinoasallad.
Du kan skippa basilikasåsen om du vill förenkla receptet, men den är god. Passar även till grillad eller stekt kyckling – då kan du ta lite mer parmesan dock.
Drick gärna en Verdicchio (t.ex. Collevite) eller vit Bordeaux till (t.ex. Chateau Bonnet).
Panerad spättafilé med quinoasallad och basilikasås (4 pers)
- 500 g spättafilé (ca 8 filéer), MSC-märkt
- 2 dl pankoströbröd
- 1 ägg, lätt uppvispat
- 1 dl vetemjöl
- salt och vitpeppar
- Smör och olja
Quinoasallad
- 2 dl quinoa
- 4 dl vatten
- 1/2 gurka
- 1 pkt babyspenat
- 1 avokado
- 1/2 dl olivolja
- 1 liten klyfta vitlök, pressad
- 1/2 citron, saft och rivet skal
- salt och peppar
Basilikasås
- 2 dl crème fraiche
- 1/2 kruka basilika
- 1/2 dl finriven parmesan, inte alltför lagrad
- 1 msk citronsaft
- salt och peppar
Gör så här:
- Koka quinoan enligt anvisningar på paketet.
- Salta och peppra (var försiktig med vitpeppar dock) filéerna. Vänd i mjöl, ägg och till sist pankoströbröd. Lägg på en skärbräda fram till stekning.
- Mixa creme fraiche, basilika och parmesan till en sås. Smaka av med salt, peppar och lite citron. Låt stå svalt till servering.
- Blanda olja, citron, vitlök, salt och peppar till en salladsdressing. Skär gurka och avokado i bitar och lägg i en skål. Blanda ned ljummen quinoa och dressing.
- Hetta upp olja i en stekpanna, lägg i en klick smör. Stek spättafiléerna på ganska hög värme, knappt en minut per sida eller tills de är gyllenbruna.
- Servera genast panerad spättafilé med ljummen quinoasallad och basilikasås. Går även att avnjuta utan basilikasås, med endast en citronskiva.