Foliebakad röding med vit Bourgogne

Mitt enda middagsbidrag efter födseln blev ett enkelt recept på min favoritfisk rödingen. Ett foliepaket och pressad potatis. Varför krångla till det?

För en festlig prägel korkade vi upp ett aktionsfynd i form av en lagrad vit Bourgogne: Chassagne-Montrachet Premier Cru ”Les Ruchottes” från 1995. Mycket äpple och tydlig mognad, finfin till fisken och den smöriga vinskyn, men ska inte lagras längre nu.

 Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Ruchottes 1995

Ugnsbakad röding i folie (3-4 pers)

  • 1 hel röding, rensad och fjällad
  • 50 g smör
  • 2 dl grovhackade örter (t.ex. salvia, timjan, oregano)
  • 1 dl vitt vin
  • 1/2 citron i skivor
  • Salt och vitpeppar

Tillbehör:                   

  • 1/2 citron i klyftor
  • Kokt potatis, att pressa

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Riv en rejäl bit aluminiumfolie, vik dubbelt och lägg i en ugnsäker form (foliet ska räcka till att omsluta rödingen ordentligt).
  3. Ta en liten klick av smöret och smörj mitten av foliet (där rödingen ska ligga).
  4. Skölj rödingen, salta ordentligt in- och utvändigt. Peppra lätt invändigt. Lägg mitt på folien.
  5. Grovhacka örterna och fyll öringen. Lägg i citronskivor och smöret i bitar.
  6. Häll vin över fisken och vik ihop folien till ett tight paket runt fisken.
  7. Sätt fisken i ugnen och baka i ca 15 min, låt vila ca 5 minuter.
  8. Öppna paketet och lossa fisken från skinn och ben. Fördela fiskköttet på varma tallrikar, servera med pressad potatis och generöst med sky från folien.