Lättlagad, god och hyfsat nyttig middag. Tack till min man, som agerar hemmaman och kock just nu – det här var en fullträff. Nudelsoppa med tydliga smaker av ingefära, soja och sesamolja. Starkt inspirerat av recept på Mathem.
Ett gott dryckesalternativ är Ginger Beer, alternativt ljus asiatisk öl.
Asiatisk nudelsoppa med kyckling och ingefära (4 pers.)
- 250 g äggnudlar
- 2 msk hönsfond/kycklingfond
- 1 l vatten
- 0,5 dl soja, japansk (mörk)
- 2 msk ingefära, riven (färsk)
- 0,5 dl citron
- 1 tsk sambal oelek
- 2 msk strösocker
- 1 msk sesamolja
- 500 g kycklinglårfilé, delade i mindre delar
- 200 g purjolök
- 150 g champinjoner, gärna skogs
- 1 msk majsstärkelse
Gör så här:
- Koka upp rikligt med vatten. Koka nudlarna ett par minuter, tills de är nästan helt klara. Häll i ett durkslag och kallspola dem.
- Koka upp hönsfond och vatten med soja, ingefära, citron, sambal oelek, sesamolja och strösocker.
- Red av med lite maizena så att soppan får lite simmig konsistens
- Lägg i kycklingbitar, purjolök och svamp. Låt småkoka i ca fem minuter. Lägg i nudlarna. Värm ca 2 min och servera direkt i djupa skålar.