Ingredienser, 3-4 personer:
- 3 rödingfiléer (ASC, MSC, KRAV)
- 1/2 gurka
- 1 grönt äpple
- 3 msk olivolja
- 1 msk citronjuice
- 6-7 cm färsk pepparrot (ska bli 1 dl riven)
- 1 ask krasse
- Salt
- 600 g mandel- eller delikatesspotatis
Beurre blanc:
- 250 g rumsvarmt smör, ekologiskt
- 1 dl vitt vin, t.ex. Muscadet (oekat, med bra syra, gärna lite fruktighet)
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 bananschalottenlök
- 50 g forellrom
- Salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Skala och gröp ur gurkan, skär i små kuber. Skala och kärna ur äpplet, skär i små kuber – blanda med en skvätt citronsaft (så att det inte mörknar). Blanda äpple och gurka, krydda med lite salt.
- Finriv pepparroten så att du får 1 dl. Lägg åt sidan.
- Skala och finhacka schalottenlöken och tärna smöret till såsen.
- Beurre Blanc: Koka ihop vin, vinäger och finhackad lök i en kastrull på medelvärme tills ungefär 3-4 msk vätska återstår. Vispa ner klickar av smöret i omgångar under konstant vispning. Mixa såsen slät, smaka av med salt.
- Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.
- Pensla rödingen med olivolja och krydda med salt, baka mitt i ugnen cirka 6-7 minuter (om filéeerna är på ca 180-190g). Ta ut, dra bort skinnet, om det sitter fast låt fisken baka lite till.
- Värm försiktigt gurk- och äppelblandningen i olivolja och citronjuice i en kastrull.
- Värm försiktigt såsen på låg värme, får absolut ej sjuda/koka – ska bara bli ljummen. Vänd ned forellromen i såsen.
- Lägg upp röding på serveringsfat, ringla sås över (eller servera i snipa bredvid), toppa med gurk- och äppelblandning, pepparrot och krasse. Servera med kokt eller pressad potatis – själv föredrar jag pressad.
Bjud på ett glas Muscadet eller Bourgogne (t.ex. Domaine de la Bournaire eller en bra Chablis Premiére crus för ett friskare vin eller Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles för lite mer kraft).
Inspiration: receptet är baserat på Tommy Myllymäkis ”alla hjärtans dag-middag” från Mitt kök (med mindre ändringar)