Tapas-fredag!

Dags att bryta trenden med fredags-tacos? Varför inte testa fredags-tapas istället – med lite spansk och italiensk inspiration. Drick en schysst Rioja till, eller något gott från Piemonte. Den marinerade osten görs med fördel dagen innan för att stå och marinera över natten. Det går fint att använda vegansk chorizo, t.ex. Anamma, och då blir det laktovegetariskt. Vi gör en barnvariant av chorizo-tapasen med ekologisk, svensk falukorv och röd paprika. Vår dotter älskar halloumi och oliver så det är lätt att räkna ut vilken tapas som är hennes favorit…

Mängdangivelserna är lagom till en tapasmåltid för ca 4-5 personer.

Enkel halloumi-tapas

  • 1 frp svensk halloumi, god kvalitet
  • 1 frp Kalamataoliver, urkärnade
  • Ev. körsbärstomater, lätt soltorkade
  • Olivolja

Gör så här:

  • Tärna halloumiosten (ca 1,5×1,5 cm). Stek i olivolja tills de får fin färg. Kuberna ska vara lite krispiga på ytan och mjuka innuti.
  • Trä upp osten på en tandpetare med antingen en oliv eller en delad, lätt soltorkad körsbärstomat
  • Valfritt: dekorera med färska örter som oregano (inte lika barnvänligt)

Bruschetta med bönkräm och tomat

  • 1/2 surdegsbaguette
  • 5-6 körsbärstomater
  • En näve basilikablad
  • Olivolja
  • 1/2 avokado (valfritt)
  • Små basilikablad (valfritt)

Bönröra:

  • 1/2 frp stora vita bönor
  • 2 msk turkisk yoghurt eller gräddfil (alt. veganskt alternativ)
  • 1 dl finriven parmesanost (alt. veganskt alternativ)
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 msk vatten
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva brödet i 1,5 cm-tjocka skivor, lägg på bakplåtspapper på en plåt och droppa olivolja över. Strö över lite flingsalt och grilla i ugnen ca 7-8 min tills brödet får fin färg utan att bli bränt.
  3. Låt bönorna rinna av. Mixa bönor, vitlöksklyfta, parmesan, vatten och yoghurt till en kräm. Blanda ned olivolja och smaka av med salt och peppar.
  4. Tärna tomaterna, finhacka basilikan. Blanda med några droppar olivolja.
  5. Låt brödet svalna något. Vid servering: bred på bönröra och toppa med tomaterna. Dekorera ev. med avokadoskiva och små basilikablad.

Inspiration: recept.se

Honungsmarinerad ost med timjan och citron

  • 400 g manchego eller parmesan, lagrad
  • 1/2 kruka färsk timjan
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stor citron, skalet
  • 2 msk honung
  • 4 dl neutral rapsolja (eller så mkt så att det täcker osten)

Gör så här:

  1. Skär osten i kuber ca 1×1 cm.
  2. Hacka timjan, skala och skiva vitlök tunt. Strimla skalet på citronerna (använd t.ex. potatisskalare om du inte har ett zestjärn) – se till så att det vita inte kommer med.
  3. Rör ihop honung och olja i en skål, lägg ned ost, timjan, vitlöksskivor och citronskal. Blanda runt försiktigt.
  4. Förvara i burk med lock i kylen minst över natten. Lägg upp i fin serveringsskål och ställ tandpetare bredvid.

Recept från Recept.se

Chorizotapas med padrones och pico de gallo

  • 1/2 surdegsbaguette
  • Olivolja
  • Vitlöksklyfta
  • 2 chorizo, ekologiska
  • 1/2 frp padrones
  • Flingsalt

Pico de gallo:

  • 1 liten gul lök (alt bananschalottenlök)
  • 2 tomater
  • 1/2 kruka koriander
  • 1 lime
  • Salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva baguetten i 1,5 cm tjocka skivor. Lägg på bakplåtspapper på plåt och droppa över olivolja. Strö över lite flingsalt och grilla i ugnen ca 7-8 min.
  3. Pico de gallo: Tärna tomaterna och löken fint. Hacka koriandern. Blanda med limesaft och smaka av med salt.
  4. Skiva chorizon i 3-4 cm långa skivor (skiva på snedden). Stek i lite olja i stekpanna tills de får fin yta. Ta upp chorizon och låt rinna av på lite papper. Stek padrones i samma panna (hög värme) tills de får en grillad ton – strö över flingsalt.
  5. Lägg upp lite pico de gallo och en padrones på brödbitarna, avsluta med en bit chorizo (sätt fast med tandpetare). Om du inte har tandpetare går det lättare att lägga korven på salsan och padronen högst upp.

Inspiration: Allt om Mat

Guacamole med morotsstavar och nachochips

  • 3 morötter
  • 1/2 påse saltade nachochips
  • 2 avokado, mogna
  • 1/2 lime, saften av
  • 1/2 röd chili (kan uteslutas för barnvänligt alternativ)
  • 1 liten tomat (kan uteslutas för barnvänligt alternativ)
  • Salt

Gör så här:

  1. Skala, skeda ur och mosa avokadon grovt. Blanda med limesaft.
  2. Finhacka chili och tomat. Vänd ned i avokadoröran. Smaka av med salt.
  3. Skala morötterna, skär i stavar och ställ i ett glas. Häll upp chips i en skål.