Rostad majssoppa med quesadilla

Majssoppa med quesadilla

Ingredienser, 4 pers:

  • 450 g frysta majskorn
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 krm rökt paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 krm chilipulver
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • Ca 6 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk limejuice
  • en knippe koriander

Quesadillas:

  • stora tortillabröd
  • 3 dl riven ost, ekologisk
  • 1-2 msk hackad färsk jalapeño (beroende på styrka), valfritt
  • Olja

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg majsen på bakplåtspapper på en plåt med kanter och blanda med vitlök, paprika, spiskummin, chili, smör och salt. Rosta i ugnen ca 15 minuter tills majsen får fin färg. Rör om efter halva tiden.

Lägg majsen i en kastrull, tillsätt vatten och buljong och koka upp. Mixa soppan med stavmixer eller i blender. Späd ev. med mer vatten om soppan blir för tjock och värm upp. Smaka av med limejuice och ev. mer salt.

Quesadillas: Fördela riven ost (och jalapeño, valfritt) på ett av tortillabröden. Lägg det andra brödet ovanpå. Hetta upp oljan i en stor panna och lägg försiktigt i quesadillan. Stek ca 1-2 minut – vänd försiktigt när osten börjat smälta och undersidan har fått fin färg. Stek ca 1 min på andra sidan.

Dela quesadillan i åtta ”tårtbitar”. Häll upp majssoppan i skålar, toppa med koriander och servera med två bitar quesadilla per portion.

Inspiration: ICA/Buffé