En mustig lammgryta är den perfekta följeslagaren en höstig söndag. Delar här med mig av eget recept, påminner om en klassisk bourgignon i smakerna – men med tomat och en skvätt grädde.
Till det här dricks med fördel en Syrah, gärna från mitt favoritområde Cornas i Norra Rhône. På Systembolaget finns bl.a. Cornas Chante-Perdix (2274) för 241 kr. I en mer plånboksvänlig klass finns t.ex. Allesverloren Shiraz för 99 kr.
Annas lammgryta (4 pers)
- 800 g potatis
- Persilja
- 1 kg lammkött med ben (rygg, hals, bog eller bringa)
- salt och peppar
- Smör och rapsolja
- en bit rökt sidfläsk (skär av svålen och skär fläsket i tärningar)
- 1 gul lök, hackad
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 2 msk tomatpuré
- 2 morötter, skurna i bitar
- 1 burk hela tomater (+ ca 3 dl vatten att skölja ur burken med)
- 1 st lammbuljongtärning
- några kvistar färsk timjan
- 1 lagerblad
- ca 1/2 flaska rödvin (ska täcka lammet)
- Små champinjoner, ca 15
- 0,5-1 msk soja
- 1,5 dl grädde
Gör så här:
- Skär lammköttet i stora bitar, behåll benen. Salta och peppra bitarna. Bryn i het panna i olja och lite smör
- Skär lök, vitlök och morot i bitar, fräs ett par minuter i smör tillsammans med fläsksvålet i stor gryta utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré.
- Lägg ner lammköttet i grytan, tillsätt hela tomater på burk (dela lätt med sked, skölj ur burken med vatten och häll i grytan), lammbuljongtärning, timjankvistar och lagerblad. Häll över vin så att det täcker.
- Låt grytan puttra på låg värme ca 2,5-3 timmar (köttet ska lossna lätt från benen).
- Sila grytan, häll tillbaka spadet. Lägg lammet åt sidan, ta loss köttet från benen i bitar. Släng resten.
- Låt såsen reducera till ca hälften, blanda i soja och grädde och smaka av med salt och peppar. Lägg ner lammköttet, håll varmt.
- Stek det tärnade fläsket, Låt rinna av på papper. Stek de små champinjonerna i smör, salta och peppra.
- Koka mospotatis ca 17-18 minuter eller tills de är färdiga, häll av vattnet och låt ånga av under hushållspapper.