Bästa receptet på Boeuf Bourgignon. Jag lovar. Njut med en potatispuré och ett glas röd favorit-Bourgogne. För det speciella tillfället kan du t.ex. införskaffa en Beaune Clos de Roi Premier Cru (70669) ur beställningssortimentet. För saftiga 382 kr – men då och då kan man unna sig. Köp två flaskor och spara en i ett par år, blir bara vackrare med åldern.
Boeuf Bourgignon (4-6 personer)
- 0.7-0.8 kg högrev (eller bog)
- 1 msk smör, till stekning
- Salt och peppar
- 1 gul lök, stor
- 2 st morot, skivad
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk tomatpuré
- 2 st vitlöksklyftor, pressade
- 10 st svartpepparkorn
- 1 st lagerblad
- 1 kvist timjan
- 2 st oxbuljongtärningar
- 75 cl vin, flaska, rött
- 0,2-0,5 l vatten, kallt
- 1 msk soja, kinesisk
Tillbehör
- 10-12 st steklökar (små)
- 150 g svamp, färsk (små)
- 120-150 g bacon eller sidfläsk
Potatispuré
- 1 kg potatis (mjölig)
- 50 g smör
- 2,5 dl grädde
Tillagning:
- Skär köttet i mindre bitar. Skär bort synligt fett och senor.
- Bryn köttet i smör i omgångar. Lyft över det till en stekgryta efter hand. Skala, klyfta och stek gul lök tillsammans med skivad morot i smör på medelhög värme ca 5 min. Vispa ur pannan med lite vatten och lägg över i grytan.
- Pudra över mjölet. Tillsätt tomatpuré, vitlök, salt, svartpeppar och lagerblad. Smula i buljongtärningarna. Späd med vin, soja och vatten så att det täcker allt. Blanda väl och ge grytan ett uppkok.
- Låt grytan sjuda på låg värme, med locket lite på glänt, 2-2 1/5 timmar. Köttet är färdigt när det tenderar att falla sönder.
- När det är ca 30 min kvar: skala och koka potatisen mjuk. Koka upp smör och grädde i kastrull, håll varm.
- När det är ca 20 min kvar: skär bacon i mindre bitar (eller klipp), fräs nästan kranpriga i torr panna. Lägg på hushållspapper för att rinna av. Skala steklöken. Dela stora champinjoner och steklökar, behåll annars hela. Fräs steklök i smör en stund på medelvärme under omrörning, lägg i svampen och stek till löken har mjuknat (men har kvar spänst) och svampen har fin färg.
- Vid servering: Vänd ner bacon eller sidfläsk, steklök och svamp i grytan. Mixa ner varm smörgräddblandning i potatisen, till puré. Plocka ur lagerblad och timjankvist ur grytan (och pepparkornen om du hittar dem). Servera potatispuré med mustig boeuf bourguignon.